Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Πανήγυρις Ι. Ν. Γενεσίου Προδρόμου Μεγάλης Βρύσης 2017

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, το γενέ-σιον του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρό-μου και Βαπτιστού Ιωάννου, η όμορφη και γραφική Μεγάλη Βρύση.

Το απόγευμα της παραμονής ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας από τους ιερείς: α) Πρωτ. Γεώργιο Λάτση, Αρχιερατικό Επί-τροπο και εφημέριο Ξηροκαμπίου, β) π. Παναγιώτη Τσώκρη, εφημέριο Τραπεζοντής και γ) π. Παναγιώτη Λάτση, εφημέριο Τσεραμιού.

Με το πέρας του εσπερινού εψάλη τρισάγιο για όλους τους απανταχού της γης κεκοιμημένους Μεγαλοβρυσιώτες, (240 ονόματα μνημονεύθηκαν), οι φωτογραφίες πολλών εκ των οποίων βρίσκονταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού.

Στη συνέχεια ο συμπατριώτης μας π. Γεώργιος Λάτσης ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως την κ. Σταματική Τσούνη - Κουλούρη για την όμορφη σκέψη που είχε, τη φωτογράφο κ. Μαργαρίτα Διαμαντάκου για τη φω-τογραφική επεξεργασία της εκθέσε-ως, την κ. Μαρία Βραζάνη - Πουλο-πούλου για το καλαίσθητο αποτέ-λεσμα της εκθέσεως, την κ. Καλλιό-πη Ανδριτσάκη, τον κ. Σταύρο Τσούνη για όσα ονόματα κεκοιμημένων θυμήθηκαν καθώς και τον κ. Κώστα Τσούνη για τις κατασκευές και ό,τι άλ-λο χρειάστηκε καθώς και όλους όσοι κοπίασαν για την πραγματοποίηση του τρισαγίου και της έκθεσης των φωτογραφιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Ιερέα Κων-σταντίνο Πατσουράκο, τον πρώτο δάσκαλο και παπά του χωριού μας, στον Ιερέα Ανα-στάσιο Αναστασίου, στον συμπατριώτη μας κ. Χαρή Γρηγόρη με πρωτοβουλία του ο-ποίου ανηγέρθη το ηρώον του χωριού μας και ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Η Μεγάλη Βρύση του χθες» καθώς και στον «γίγαντα και φύλακα του χωριού μας» Κώστα Π. Στεφανή, ο οποίος συνήθιζε να υπογράφει με το ψευδώνυμο «Μελισσάς».

Στην εκδήλωση παρευρέθη μεταξύ των άλλων και ο κ. Βαγγέλης Ιω. Γρηγόρης, ηλικίας 104 ετών, ενώ στο τέλος τηρήθηκε από όλους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των απανταχού της γης Μεγαλοβρυσιωτών.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ' αρ-τοκλασίας και η Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι: α) Πρωτ. Συμεών Παπαγεωργίου, Γε-νικός Αρχιερατικός Επίτροπος Σπάρ-της και εφημέριος Κοκκινορράχης, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Σεβα-σμιώτατο Μητροπολίτη μας, κήρυξε τον θείο λόγο, β) Πρωτ. Γεώργιος Λάτσης, αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος Ξηροκαμπίου, γ) Πρωτ. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, αρχιερατι-κός επίτροπος Βρεσθένων και εφημέριος Κλαδά, δ) Πρωτ. Χρήστος Τσα-γκαρούλης και ε) π. Παναγιώτης Λάτσης, εφημέριος Τσεραμιού.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν γλυκίσματα κάτω από τον ευσκιόφυλλο πλάτανο που βρίσκεται έξωθεν του Ιερού Ναού, ενώ όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, ανανέωσαν το προσκυνηματικό τους ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι και ανήμερα της εορτής, στην πλατεία του χωριού διοργα-νώθηκε παραδοσιακό γλέντι με μουσική και φαγητό, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί Μεγαλοβρυσιώτες αλλά και φίλοι του χω-ριού μας.

Δείτε το βίντεο παρακάτω καθώς και περισσότερες φωτογραφίες,από το εσπέρας και ανήμερα της εορτής, κάνοντας κλικ εδώ:

Βίντεο - Φωτογραφίες Εσπερινού: Μιχαήλ Λάτσης
Φωτογραφίες Πανηγύρεως: Μαριάννα Λάτση
Κείμενο - Επεξεργασία: π. Παν. Λάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου